top of page
FoxyLene.jpeg
LENE VAN STEENWINKEL
Dans- en Bewegingstherapeut

Ik ben Lene Van Steenwinkel, Dans- en Bewegingstherapeut (AgapeBelgium), Sociaal (Artistiek) Werker, Jeugdwerker en Ontwikkelingssamenwerker.

 

Het lichaam slaat iedere ervaring op in haar cellen. Via dans kan je weggeduwde emoties en de achtergebleven energie na een traumatische ervaring, in beweging brengen, loslaten en nieuwe neurologische paden aanmaken. Hiervoor gebruiken ik de technieken Authentic Movement, Laban Movement System, Bartenieff Fundamentals, Chase, Somatic Experiencing, Intensive Interaction, Breathwork, Osho meditaties, 5Elements Dance Activation™ en Theater van de Onderdrukten. 

Mijn werk is geïnspireerd door de culturen en tribes waarin ik leefde, leerde en (dans)ceremonies beleefde (o.a. Aymara, Tikuna, Maori, Lakota, Melanesische tribes), evenals door Jong Young's Nature Awareness School, de opleiding Keltisch Druïdisme (Ahawa) en sjamanistisch/zielswerk bij Spiegelende Vrouwe.

 

Ik werk met de kracht van de verbeelding, de archetypen en mythologie om het individueel en collectief onderbewuste te onderzoeken. Ik schreef mijn thesisonderzoek over de krachtige combinatie van Dans- en Bewegingstherapie en Droomwerk. Via lichaamsbeweging is het immers gemakkelijker om de boodschappen van het lichaam en het onderbewuste, gecommuniceerd in de vorm van symbolische beelden, te begrijpen. Deze eeuwenoude maar vergeten combinatie van droomwerk, drama- en danstherapie, bied ik aan met 'Embodied Dreamworkers'.

 

Intimiteit is een basisbehoefte van de mens. Sinds 2018 bied ik workshops aan in de Wheel of Consent, ben ik Consent Lead en facilitator op (tantrische) festivals en organiseer ik ‘WombSpace’-avonden waarin we samen oefenen in de dans van afstand, nabijheid, grenzen stellen en in veiligheid verbinding maken. Daarnaast volgde ik verschillende opleidingen in Tantra en Taoïstische technieken (Agama, Vallei Orgasme, Pussy Portal, Trijn Amrita) om dieper te verbinden met het eigen lichaam, elkaar, en het Universum.

 

Vrouwenwerk gaat over webben weven en community creëren. In 2018 lanceerde ik samen met o.a. Sanne Meerts 'Celebration of Womanhood'. Eva Van Leuven assisteerde mijn ‘Wild Woman Awakening’ reeksen en samen brachten we ‘A Woman’s Journey’. Met Patricia Wittwer organiseerde ik het 'I love my body' retraite in Ibiza en met Annelore Ledoux (auteur van Re-Wilding), het Re-Wilding Weekend. Als ritueel performer/priesteres bij Mystery Pact onderzochten we twee jaar lang het vrouw-zijn, o.a. via de archetypische belichaming van Innana’s afdaling in en hergeboorte uit de onderwereld. Op Burning Man was ik co-creator en priesteres van de Radiant Seed Temple waarin we via Death en Re-birth Ceremonies de cyclus van de Goddess/natuur eerden. Ik bracht workshops (en leerde veel) op vrouwenfestivals in België,  Nederland en Engeland. Geniet HIER mee van de magie die we als vrouwen samen creëren!


‘Kula’ betekent stam van het hart, school, dorp, bezoeken, bij elkaar plakken. Met Kula Dance weef ik Kula samen in workshops, retraites, ceremonies en (vrouwen)festivals over de hele wereld. Wees welkom!

MISSIE KULA DANCE
(Psy-Fi 2018)

Kula Dance ontsproot uit het faciliteren van '5 Elements Dance' op festivals wereldwijd (2017-2019). Verbinding maken met de elementen en de dieren, bleek een effectieve manier om mensen in een intieme dans te brengen met hun lichaam, community en de natuur. 

EMBODIED DREAMWORK

Samen met Dans- en Bewegingstherapeut Harald De Bondt ontwikkelde ik lichaamsgerichte oefeningen en creatieve visualisaties om de brug te slaan tussen je fysieke ervaring en je rijke innerlijke wereld.

 

FEMININE UPRISING 
Interview (2019)

"Lene is a lady with a strong sense of the rich tapestry that defines the feminine archetype. So much so that she designed a free-flowing, interpretive choreography that aims to permit the complete expression of femininity in all its guises.  We had a rambling chat with Lene that delved into her path that brought her to her current thinking around the resurrection, expression and celebration of the wild and sacred feminine spirit."   

bottom of page