top of page
FoxyLene.jpeg
LENE VAN STEENWINKEL

Ik ben Lene Van Steenwinkel, Dans- en Bewegingstherapeut (AgapeBelgium), Sociaal (Artistiek) Werker, Jeugdwerker en Ontwikkelingssamenwerker.

 

Het lichaam slaat iedere ervaring op in haar cellen en is dus een bron van informatie waarnaar je kunt luisteren. Via dans kan je weggeduwde emoties en de achtergebleven energie na een traumatische ervaring, in beweging brengen. Zo kan je nieuwe denkkaders, gedragspatronen en neurologische paden aanmaken. Hiervoor gebruiken ik de technieken Authentic Movement, Laban Movement System, Bartenieff Fundamentals, Chase, Somatic Experiencing, Intensive Interaction, Breathwork, Osho meditaties, 5Elements Dance Activation™ en Theater van de Onderdrukten. 

Mijn werk is geïnspireerd door de culturen en tribes waarin ik leefde, leerde en (dans)ceremonies beleefde (o.a. Aymara, Tikuna, Maori, Lakota, Melanesische tribes), evenals door Jong Young's Nature Awareness School, de opleiding Keltisch Druïdisme (Ahawa) en sjamanistisch/zielswerk bij Spiegelende Vrouwe.

 

Ik werk met de kracht van de verbeelding, de archetypen en mythologie om het individueel en collectief onderbewuste te onderzoeken. Ik schreef mijn thesisonderzoek over de krachtige combinatie van Dans- en Bewegingstherapie en Droomwerk. Via lichaamsbeweging is het immers gemakkelijker om de boodschappen van het lichaam en het onderbewuste, gecommuniceerd in de vorm van symbolische beelden, te begrijpen. Deze eeuwenoude maar vergeten combinatie van droomwerk, drama- en danstherapie, bied ik aan met 'Embodied Dreamworkers'.

 

Intimiteit is een basisbehoefte van de mens. Sinds 2018 bied ik workshops aan in de Wheel of Consent, ben ik Consent Lead en facilitator op (tantrische) festivals en organiseer ik ‘WombSpace’-avonden waarin we samen oefenen in de dans van afstand, nabijheid, grenzen stellen en in veiligheid verbinding maken. Daarnaast volgde ik verschillende opleidingen in Tantra en Taoïstische technieken (Agama, Vallei Orgasme, Pussy Portal, Trijn Amrita) om dieper te verbinden met het eigen lichaam, elkaar, en het Universum.

In 2018 begon ik vrouwen te ondersteunen om weer ongetemd, volgens het ritme van hun lichaam en cyclus te leven, na duizenden jaren van onderdrukking.  Dit deed ik via o.a. ‘Wild Woman Awakening’ reeksen, ‘Re-Wilding Weekend’, ‘A Woman's Journey’, vrouwenretraites (‘Moon Medicine Retreat’ & ‘I love my body’), ritueel theater met priesteressen collectief ‘Mystery Pact’ en het brengen van de ‘Radiant Seed Temple’ op Burning Man. Geniet HIER mee van de magie die we als vrouwen samen creëren!


‘Kula’ betekent stam van het hart, school, dorp, bezoeken, bij elkaar plakken. Met Kula Dance weef ik Kula samen in workshops, retraites, ceremonies en (vrouwen)festivals over de hele wereld. Wees welkom!

MISSIE KULA DANCE
(Psy-Fi 2018)

Kula Dance ontsproot uit het faciliteren van '5 Elements Dance' op festivals wereldwijd (2017-2019). Verbinding maken met de elementen en de dieren, bleek een effectieve manier om mensen in een intieme dans te brengen met hun lichaam, community en de natuur. 

EMBODIED DREAMWORK

Samen met Dans- en Bewegingstherapeut Harald De Bondt ontwikkelde ik lichaamsgerichte oefeningen en creatieve visualisaties om de brug te slaan tussen je fysieke ervaring en je rijke innerlijke wereld.

 

DANS ROND DE WERELD

Als ‘embodied antropoloog' woonde ik 5 maanden bij de Aymara en 6 maanden bij afgelegen Melanesische stammen waar ik dagen- en nachtenlange trance dansrituelen beleefde. Ook danste ik mij in trance bij Butohmeester Katsura Kan en Soefimeester Shabda Kan, vond ik mijn innerlijk vuur via de Haka en de Kecak. 

 

WILD WOMAN AWAKENING

Ik ondersteun vrouwen om weer ongetemd, volgens het ritme van hun lichaam en cyclus te leven, na duizenden jaren van onderdrukking.  

FEMININE UPRISING 
Interview (2019)

"Lene is a lady with a strong sense of the rich tapestry that defines the feminine archetype. So much so that she designed a free-flowing, interpretive choreography that aims to permit the complete expression of femininity in all its guises.  We had a rambling chat with Lene that delved into her path that brought her to her current thinking around the resurrection, expression and celebration of the wild and sacred feminine spirit."   

bottom of page