top of page

Mijn verhaal

Solomon Islands_edited_edited.jpg

Angst om te bewegen en jezelf uit te drukken? I've been there too… Gelukkig ontdekte ik in 2004 de kracht van artistieke expressie, in een veilige groep. Ik ontplooide van bevroren, verlegen en beschaamd muurbloempje tot vurige kunstenares en ben sinds 2005 Animator in het Jeugdwerk (Crefi, Koning Kevin, Joetz) met een focus op de facilitatie van creatieve expressie.

 

Als student Sociaal Werk werd ik gebeten door sociaal-artistiek werk: sociaal-economisch kwetsbare mensen samenbrengen in een community, om samen doorheen een artistiek en innerlijk proces te gaan en tot een artistiek product (theater, dans, film,...) te komen dat die mensen een stem geeft. Dit proces empowered de deelnemers en raakt het hart van het publiek, dat vaak meer draagkracht en netwerk heeft om de problematieken structureel aan te pakken. Ik studeerde Theater van de Onderdrukten en liep stage bij sociaal-artistieke organisaties Victoria Deluxe en Teatro Trono (Bolivia). 

 

Mijn vraag: “Hoe kunnen we de aarde een aangename plaats maken voor ieder wezen?” bracht mij jobs bij Natuurpunt, Greenpeace en Jong Groen. Tegelijkertijd was ik actief in de kraakbeweging die voor sociaal-economisch kwetsbare mensen een dak boven hun hoofd, community, culturele centra en volkskeukens creëerde en de natuur beschermde door letterlijk hun lijf en leven op het spel te zetten. Ik zag echter veel burn-outs bij de wereldveranderaars rondom mij en begon (ook in mezelf) de nood aan meer lichaamsbewustwording en zelfzorg te voelen.

 

Als student ontwikkelingssamenwerking raakte ik gefascineerd door de wijsheid van oude culturen en kreeg ik de kans om vijf maanden bij de Aymara in het Andesgebergte te wonen. Een aardbeving in mijin wereldbeeld! “De berg heeft een spirit die kwaad kan worden? “Je tante daar praat met geesten via het vuur?” “Wat, jij ziet geesten!? ;)  In 2016-2017 onderzocht ik oude culturen als ‘embodied antropoloog'. Zes maanden lang woonde ik bij afgelegen Melanesische stammen en maakte ik hun dagen- en nachtenlange trance dansrituelen mee. Ik danste mij in trance met Butohmeester Katsura Kan en Soefimeester Shabda Kan en vond mijn innerlijk vuur via Haka en Kecak. Ook de opleidingen ‘5 Elements Activation Facilitator Training’ (Malaika Derville), Vipassana, Tantra, de ‘Wheel of Consent' en de Art of Mentoring to Nature Connection (Jon Young) brachten mij veel belichaamde en spirituele ervaringen. 

 

In 2017 richtte ik ‘Kula Dance’ op om deze ervaringen thuis te delen met de westerse wereld en om een ‘kula’ (community, dorp, vriendschap, school) van bewuste mensen bij elkaar te brengen, die in verbinding leven met hun lichaam, elkaar en de natuur.

 

In een vier jaar lange opleiding Dans- en Bewegingstherapie bij AgapeBelgium, dook ik diep in mijn eigen lichaam en traumastukken en leerde ik diepe helingsprocessen voor anderen te faciliteren. Ik bracht Dans- en Bewegingstherapie voor kinderen en senioren, voor mensen met een beperking (Ebergiste) en een verslavingsproblematiek (Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge), in een 20-tal Maatwerkbedrijven en op spirituele festivals wereldwijd. 

 

Mijn onderzoek rond de kracht van verbeelding in sociaal-artistiek werk (thesis Sociaal Werk) verdiepte ik door de potente combinatie van Droomwerk met Dans- en Bewegingstherapie te onderzoeken (thesis Dans- en Bewegingstherapie). Deze eeuwenoude maar vergeten combinatie van droomwerk, drama- en danstherapie, bied ik nu aan met 'Embodied Dreamworkers'.

 

Toen ik mijn buurmeisje hielp met een schoolopdracht, waarvoor ze het archetype ‘heks’ uitkoos, realiseerde ik mij dat ik een heks ben. In 2018 begon ik vrouwen te ondersteunen om weer ongetemd, volgens het ritme van hun lichaam en cyclus te leven, na duizenden jaren van onderdrukking.  

 

In 2022-2024 reisde ik de wereld rond om Burning Man evenementen (epicentrum van een nieuwe wereldcultuur) bij te wonen, o.a. twee maal bij ‘Naked Heart Camp’ dat de wereldtop van therapeuten, bodyworkers en sacred sexuality teachers samenbrengt. Ik bracht workshops op tantrische festivals en communities, leefde in verschillende culturen (Tikuna, Kogi, Maya, Maori) en  leerde werken met plantmedicijn Cacao. Daarboven kreeg de kans om supporter te zijn op een Sundance ceremonie waarin de condor, eagle en quetzal 'samen vlogen' en elders van noord (Lakota) en zuid (Andes, Amazone, Colombia) hun altaar en medicijn samen brachten. 

 

Het emotioneert mij om te realiseren dat we NU deze eeuwenoude voorspelling LEVEN. De eagle en de condor, het mannelijke (mind) en vrouwelijke (body/spirit) zijn bezig om langzamerhand weer in balans te komen. Oude wijsheid wordt door hoeders en medicijnmannen gedeeld met mensen uit de westerse wereld, die er naar verlangen om opnieuw in verbinding te leven. En Europeanen graven om hun oude cultuur, na eeuwenlange kolonisering, uitmoording en onderdrukking, terug te vinden. Zelf vond ik een lineage om te leren over Keltisch Druïdisme. Ik ben dankbaar om deel uit te maken van de critical mass dat de de mensheid helpt op het pad van  (lichaams)bewustwording en traumahealing. Mijn wapens? Lichaam en hart, dans en ceremonie en de kracht van hoop en verbeelding!

lene_edited.jpg
bottom of page