top of page

Wiel van Consent Workshop

wheel_of_consent-wide.jpg

Lichamelijk contact is een basisbehoefte van de mens. Indien baby's onvoldoende liefdevolle aanraking ontvangen, ontwikkelen hun hersenen zich niet volledig. Wanneer een baby huilt maakt hij de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Om te kalmeren heeft hij oxytocine, het liefdes- en hechtingshormoon nodig. Ook voor volwassenen helpt veilig, fysiek contact om het lichaam te ontspannen en stressniveaus omlaag te krijgen.

 

We missen vaak echter de taal en de durf om uit te spreken waar we exact behoefte aan hebben, wat we graag willen nemen of accepteren van een ander. Soms kun je opgaan in een (soms cultureel verwachte) flow van handelingen, zonder even bij jezelf en de ander in te checken of dit wel is wat jij of de ander wilt ervaren. Daarom is CONSENT, wederzijdse toestemming, CRUCIAAL. 

 

Jammer genoeg leren we in onze samenleving niet om toestemming te vragen voor iedere aanraking. Personen in een machtige positie maken soms (on)bewust misbruik van de ander. Ouderen raken kinderen vaak aan zonder hun toestemming te vragen of forceren kinderen om een kus te geven aan familieleden. Hierdoor krijgen we van jongs af aan de boodschap: “Je moet doen wat anderen je vragen.” “Het is normaal dat anderen jouw lichaam aanraken, zonder jouw toestemming te vragen.”

 

Het is van belang dat kinderen en (jong)volwassenen leren om toestemming te vragen voor iedere handeling en aanraking. Het ‘Wiel van Consent’ van Betty Martin maakt helder wat er in de interactie gebeurt: Voor wie is het plezier? Wie is er actief en wie is er passief? Via lichaamsgerichte oefeningen en spelletjes leren we het Wiel kennen.

 

In deze workshop:

  • oefen je ‘interoceptie’: vertragen en invoelen welke signalen jouw lichaam geven. Je leert een onderscheid te voelen tussen een ‘neen’ en een ‘ja’ in jouw lichaam.

  • oefen je om jouw grenzen te stellen (neen zeggen), ook al stel je hierdoor iemand anders teleur.

  • krijg je een inzicht in jouw patronen van interactie met anderen. Ben je een pleaser? Heb je moeite om uit te drukken wat jij wil? Of neem je vaak (fysiek of materieel) zonder toestemming te vragen? 

  • leer je leuke spelletjes die de intimiteit tussen jou en jouw partner kan verdiepen

 

In deze workshop is er enkel ruimte voor niet-seksuele aanrakingen. 

 

➳ Bijdrage: €60 euro voor een workshop van 3 uur. 

  • Groepssessie (3u)-  €60

  • Privé sessie (3u) - 180 euro

  • Privé sessie met partner (3u) - 330 euro

Ik bied deze workshop ook OP AANVRAAG aan, aangepast aan de leeftijdsgroep (kinderen - jongeren - volwassenen) en de doelgroep (van dansers en theatermakers tot personen die een seksueel trauma doormaakten).

"Lene's Tantric Awakening Retreat took me through a series of transformative experiences: respecting and expressing my "yeses" and "noes", dancing the elements, finding inner resources, moving and sounding from my authentic impulses, and more. I deepened my ability to connect with myself, with others, with life. Perhaps what was most powerful was experiencing the safe "wombspace" Lene created, and her organic, intuitive and responsive way of holding us in it."

Natalie

bottom of page